Vesilahden taitokeskus lakkaa vuoden loppuun mennessä

Taito Pirkanmaa ry on joutunut tekemään valitettavan päätöksen Vesilahden taitokeskuksen lakkauttamisesta. Toiminta taitokeskuksessa päättyy vuoden loppuun mennessä, jolloin yhdistys luopuu Tapolan toimitilasta.

Asiasta päätti Taito Pirkanmaa ry:n johtokunta kokouksessaan 13.6.2024.

Vaikka yhdistys luopuu omasta toimitilasta, Taito Pirkanmaa jatkaa lasten ja nuorten käsityön taiteen perusopetusta Vesilahdella yhteiskäyttötilassa, esimerkiksi koululla. Asiaa valmistellaan parhaillaan yhteistyössä Vesilahden kunnan kanssa.

– Haluamme turvata lasten ja nuorten toiminnan jatkumisen Vesilahdella. Pystymme toteuttamaan hyvää ja laadukasta taiteen perusopetusta myös muualla kuin omissa tiloissamme, toiminnanjohtaja Tuula Ruusumaa toteaa.

Vesilahdella on rikas käsityökulttuuri. Taito Pirkanmaa on toteuttanut yhteistyössä kunnan kanssa muun muassa mittavan ryijyprojektin, jonka tuloksena syntyi Vesilahden moderni ryijymallisto.

– Kartoitamme parhaillaan kunnan kanssa, missä kunnan omistuksessa olevia ryijyjä säilytetään jatkossa. Löydämme asiaan varmasti hyvän ratkaisun, jolloin arvokas kulttuuriperintö säilyy jatkossakin vesilahtelaisten ilona. Ryijymallit eivät sinänsä katoa minnekään – niihin saa edelleen Taito Pirkanmaalta ohjeita ja materiaaleja.

Taito Pirkanmaalla on ollut käynnissä jo pidemmän aikaa koko yhdistystä ja sen toimipisteitä koskeva kehitystyö. Sillä pyritään turvaamaan yhdistyksen talous ja mahdollistamaan tulevaisuuden kehittämistoimet.

Ruusumaan mukaan kulttuurikentän taloustilanne näyttää vuoden 2025 osalta todella synkältä. Vesilahdella ongelmaksi muodostuivat asiakkaiden vähyys kutomossa, kursseilla sekä Näpsä-ryhmien pienentyminen.

– Julkiseen rahoitukseemme on odotettavissa rajuja muutoksia. Ne eivät koske ainoastaan Pirkanmaata, vaan koko Suomea, Ruusumaa sanoo.

Muutos ei aiheuta irtisanomisia. Taitokeskuksen nykyinen työntekijä siirtyy töihin toiseen yhdistyksen toimipaikkaan ja jatkaa Vesilahden Näpsä-opettajana. Ruusumaan mukaan tällaiset päätökset ovat aina raskaita sekä paikallisesti toimintapaikkakunnalla että koko yhdistykselle.

– Tämä on todella harmillista, mutta nähdäksemme nämä toimet ovat väistämättömiä.

Faktat

  • Taito Pirkanmaa on perustettu v. 1912.
  • Taito Pirkanmaalla on jatkossa taitokeskus kuudessa kunnassa (Tampere, Kangasala,
    Lempäälä, Orivesi, Pirkkala ja Ylöjärvi).
  • Tampereella toimii lisäksi Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän hallinnollinen yksikkö.
    Näpsä toimii lisäksi Akaassa, Nokialla, Mäntässä ja Vesilahdessa.
  • Taito Pirkanmaa työllistää n. 40 käsityön ammattilaista vakituisessa työsuhteessa eri
    puolilla Pirkanmaata. Tämän lisäksi yhdistys työllistää kymmeniä osa-aikaisesti ja
    tuntiperusteisesti työskenteleviä henkilöitä erilaisissa tehtävissä.
  • Taito Pirkanmaan päätoiminnot ovat neuvontatoiminta, kuten kutomo- ja
    kurssitoiminta, lasten leiri- ja kerhotoiminta, sekä Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä,
    jossa opiskelee syyslukukaudella 2024 noin 900 lasta, nuorta ja aikuista eri puolilla
    Pirkanmaata.

Lisätiedot

Tuula Ruusumaa
toiminnanjohtaja, Taito Pirkanmaa ry
p. 050 680 18
tuula.ruusumaa@taitopirkanmaa.fi

arrow_upward