Vesilahtelaiset tehokkaina vieraslajien torjunnassa

Kesällä kuntalaiset pääsivät tienaamaan Vesilahdessa rahaa torjumalla löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tehtävään osallistuminen tapahtui Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla vieraslajiesiintymiä videoitiin ja merkittiin kartalle.

Kesäkuussa käynnistynyt Vesilahden joukkoistettu vieraslajitorjunta on tullut päätökseen erinomaisin tuloksin. Kaikille avoimeen, Crowdsorsa-mobiilipelillä järjestettyyn lupiinien ja jättipalsamien hävitykseen lähti mukaan 14 henkilöä. Torjuttavia vieraskasveja he löysivät Vesilahden ympäristöstä jopa 11 000 neliömetriä. Palkkioksi pelaajat saivat rahaa tililleen.

– Erityisen positiivista oli huomata, kuinka aktiivisesti nuoriso lähti mukaan vieraslajitorjuntaan. Joukossa oli myös todellisia tehokäyttäjiä, ja Vesilahden aktiivisin osallistuja onnistuikin ansaitsemaan kesän aikana peräti 810 euroa, paljastaa Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Tehtävän suorittamiseksi pelaajan tuli kuvata esiintymästä video ennen ja jälkeen torjunnan, minkä jälkeen videot ladattiin laadunhallinnan hyväksyttäväksi. Kukin esiintymä ilmestyi reaaliajassa Crowdsorsa-sovelluksen kartalle, ja niitä pääsi torjumaan uudelleen, kun kolme viikkoa edellisestä torjunnasta oli kulunut. Näin voitiin varmistaa, että esiintymien hävittäminen on mahdollisimman tehokasta.

– Hienoa, että sovellus tavoitti käyttäjiä ja että etenkin nuoret innostuivat tästä. Mobiilipeli oli ensimmäistä kertaa Vesilahdessa käytössä ja tulokset ylittivät odotukset selvästi, sanoo Vesilahden ympäristötarkastaja Suvi Kärmeniemi.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia vieraslajeja torjuttiin tänä vuonna samalla menetelmällä yli 40 kaupungissa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Haittakasveja hävitettiin yhteisvoimin huimat 940 000 neliömetriä, joiden torjunnasta osallistujat tienasivat palkkioita kaiken kaikkiaan yli 100 000 euroa.

Kuva: Kari Schnellmann WWF

Ota yhteyttä

Kärmeniemi Suvi

ympäristötarkastaja

040 192 9373

suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti

Paju Toni

Toimitusjohtaja, Crowdsorsa

050 322 6263

toni.paju@crowdsorsa.com

arrow_upward