ELY: Nämä pirkanmaalaiset maisemat kuuluvat Suomen edustavimpiin näkymiin – ELY-keskus valvoo, että ne myös säilyvät

Tämän viikon sunnuntaina 20. lokakuuta vietetään kansainvälistä maisemapäivää. Pirkanmaan arvokkaissa maisemissa korostuvat vesistöt ympäröivine kulttuurimaisemineen sekä taajamia halkovat harjut.

Pirkanmaalla on 12 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Suomessa näitä on kaikkiaan 186 kappaletta. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä.

Maisema-alueita valvotaan ennen isojen projektien aloitusta

Ennen uusien rakennusprojektien aloitusta on Pirkanmaan ELY-keskuksen rakennetun ympäristön yksikössä tehty tarkkaa valvontatyötä. Asiantuntijat valvovat maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti, että kaavoituksessa ja muussa alueiden käytössä otetaan huomioon vaikutuksiltaan valtakunnalliset ja merkittävät maakunnalliset asiat.

– Tampereen kaupunkiseutua halkova Pirkanmaan harjualue on hyvä esimerkki tästä työstä. Meidän vastuullamme on varmistaa, miten nämä harjunäkymät otetaan huomioon kaupungin tiivistyessä. Konkreettisesti tämä menee esimerkiksi niin, että kun asemakaava tulee kommentoitavaksi, kiinnitämme huomiota siihen, ettei harjunäkymä liiaksi peity, kertoo ylitarkastaja Mari Seppä Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Valvonnassa kiinnitetään tyypillisesti huomiota muun muassa metsänhoitoon sekä siihen, millaisia rakennuksia millekin alueelle, kuten vesistöjen lähelle, voi rakentaa.

“On alueita, joissa uutta täytyy suunnitella maiseman ehdoilla.”

− On alueita, joissa uutta täytyy suunnitella maiseman ehdoilla. Jokin kohta maisemassa voi olla niin herkkä, ettei se siedä ollenkaan rakentamista. Lisäksi valvomme myös sitä, etteivät maa-aineksen otto- ja läjityspaikat häiritse arvokasta maisemaa, Seppä sanoo.

Arvokkaita maisemia vaalitaan usein yhteistyössä muiden viranomaisten ja tahojen kanssa.

− Erityisesti kulttuuriympäristöasioissa teemme yhteistyötä maakuntamuseon kanssa. Kun taas esimerkiksi arvomaisemien metsänhoidossa neuvomme kunnan viranomaisia ja tuemme heitä heidän päätöksenteossaan, Seppä kertoo.

Valtakunnallisesti merkittävissä maisemissa korostuvat luontoarvot ja identiteetti

Valtakunnallisesti merkittäviksi maisema-alueiksi yltävät ne maisemat, joissa näkyy monimuotoinen kulttuurivaikutteinen luonto, hoidettu viljelymaisema ja perinteinen rakennuskanta. Maisemissa korostuvat luontoarvot, kuten luonnon monimuotoisuus, paikallinen identiteetti sekä vetovoima.

Pirkanmaalla maisema-alueissa arvostetaan Mari Sepän mukaan erityisesti rantanäkymiä. Myös harjut ovat tärkeä osa pirkanmaalaista identiteettiä.

− Harjuissa yhdistyvät hienosti luonto, virkistystoiminnat ja geologiset arvot. Monet näistä kohteista ovat myös pohjavesien kannalta merkittäviä, Seppä sanoo.

Viimeaikoina viranomaisia on puhuttanut tuulivoimaloiden rakentaminen merkittäville maisema-alueille erityisesti Pirkanmaan pohjoisiin ja läntisiin osiin.

− Näissä olemme tehneet tiivistä yhteistyötä kuntien ja maakuntaliiton kanssa. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä valvovana tahona olemme myös kiinnittäneet huomiota siihen, että vaikutusten arviointia tehdään riittävällä tasolla, Seppä kommentoi.

“Nämä ovat oikeasti koko valtakunnan tasolla merkittäviä alueita ja Suomen edustavimpia kulttuurimaisemia.”

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet Pirkanmaalla

  • Kokemäenjokilaakson kulttuurimaisemat
  • Punkalaitumenjoen viljelymaisemat
  • Rautaveden kulttuurimaisema
  • Hämeenkyrön kulttuurimaisema
  • Vesilahden kulttuurimaisema
  • Sääksmäen ja Tarttilan kulttuurimaisemat
  • Pirkanmaan harjumaisemat
  • Haralanharjun maisemat
  • Ruoveden reitin maisemat
  • Juupajoen kulttuurimaisema
  • Kuhmoisten Linnavuoren muinaismaisema
  • Arvajanreitin kulttuurimaisemat
  • Ähtärin reitin maisemat

Pirkanmaan ELY-keskus kannustaa nauttimaan ainutlaatuisista maisemista.

− Nämä ovat oikeasti koko valtakunnan tasolla merkittäviä alueita ja Suomen edustavimpia kulttuurimaisemia, Mari Seppä muistuttaa.

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet Suomessa on nimetty Valtioneuvoston periaatepäätöksellä viimeksi vuonna 2021. Ne perustuvat viranomaisten, pääsääntöisesti ELY-keskusten, inventointeihin. Inventointeja tehdään myös maakunnallisesti merkittävien maisema-alueiden osalta.

Osallistu valokuvakilpailuun ja ikuista sinun maisemasi

Valtakunnallisen maisemapäivän kunniaksi voi tällä viikolla 14.10.–20.10.2024 osallistua maisemavalokuvakilpailuun, jonka teemana on ”minun maisemani”. Lue lisää valokuvakilpailun osallistumisohjeista (Ympäristö.fi)

arrow_upward