Lapsiystävällinen kunta

Vesilahden kunta on saanut Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, joka perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline, joka auttaa kuntaa turvaamaan hyvän lapsuuden kaikille kunnan lapsille ja nuorille.

Mallin avulla pysyviä parannuksia

Lapsiystävällinen kunta -mallin ajatuksena on saada aikaan pysyviä muutoksia kunnan toimintatapoihin. Muutokset voivat olla esimerkiksi konkreettisia parannuksia harrastusmahdollisuuksiin tai siihen, miten lapsen etu huomioidaan kunnan päätöksenteossa.

Lapsiystävällinen kunta -malli

Vesilahti aloitti Lapsiystävällinen kunta -työn jo vuonna 2021 (päätös hakea mukaan 2.11.2020). Vuonna 2024 myönnetty tunnustus ei tarkoita, että työ lapsen oikeuksien hyväksi olisi Vesilahdella valmis, vaan kunta sitoutuu jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä ja lapsen oikeuksien toteuttamista. Vesilahdelle myönnetty tunnustus on voimassa kaksi vuotta.

Missä on jo edistytty

Unicef kiittää Vesilahtea erityisesti näistä asioista Lapsiystävällinen kunta -työssä:

  • Lapsivaikutusten arviointia on edistetty vaihe vaiheelta, esim. ohjeistuksen kautta tiiviiksi osaksi kunnan päätöksentekoa.
  • Vesilahdella on tehty laaja kartoitus siitä, missä kunnan palveluissa kerätään palautetta lapsiystävällisin menetelmin.
  • Yhteissuunnittelua lasten ja nuorten kanssa on toteutettu kunnan kulttuuripalveluiden kehittämiseksi mm. kulttuurityöpajoissa varhaiskasvatusikäisille ja alakoululaisille sekä nuorisovaltuuston kanssa.
  • Vesilahden uusien työntekijöiden perehdytysmateriaaliin on lisätty lapsen oikeuksiin perehtyminen.
  • Vesilahdella on koulutettu henkilöstöä tunnistamaan paremmin lasten ja nuorten mielenterveyden ja elämänhallinnan haasteita.
  • Lapsen oikeudet ovat kiinteä osa kunnan viestintäsuunnitelmaa.

Missä on vielä kehitettävää

Suomen UNICEF kannustaa Vesilahtea kiinnittämään jatkossa huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

  • Lisäämään lasten ja nuorten osallisuutta Lapsiystävällinen kunta -kehitystyöhön.
  • Ottamaan mukaan kehitystyöhön lapsia ja nuoria, joilla on kokemuksia syrjinnästä tai haavoittuvammasta asemasta, ja huomioimaan kehitystyössä muutenkin haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja nuoria entistä enemmän.
  • Jatkamaan edelleen lapsivaikutusten arvioinnin systemaattista kehittämistä ja käyttöönottoa kaikessa päätöksenteossa.
  • Varmistamaan, että Lapsiystävällinen kunta -työ jalkautuu laajamittaisesti kunnan eri toimialoille, ja että mm. kolmas sektori on tiiviisti yhteistyössä mukana.
  • Varmistamaan, että hyvä ja sujuva yhdyspintatyö hyvinvointialueen kanssa säilyy ja kehittyy.
  • Varmistamaan edelleen riittävät resurssit Lapsiystävällinen kunta -työn koordinaatiorakenteelle.

– Vesilahdella tehty työ on tuottanut pysyviä muutoksia kunnan toimintaan sekä tuloksia lapsille ja nuorille. Koko kunta on ollut edistämässä Lapsiystävällinen kunta -työn toteutumista. Jatkamme ilolla yhteistyötä Vesilahden kanssa, sanoo Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Oona Kareinen.

Ota yhteyttä

Lahtinen Marko

sivistysjohtaja

040 153 1593

marko.lahtinen@vesilahti.fi

Huhtatie 7, 37470 Vesilahti

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnuslogo
arrow_upward