Toimenpideilmoituksen tai -luvan tarvetta arvioidaan tapauskohtaisesti maisemaan sopeutumisen näkökulmasta.
Korkeintaan 10 m²:n suuruisen aurinkokeräimen tai aurinkopaneelien sijoittaminen rakennuksen vesikatolle vaatii toimenpideilmoituksen tekemisen.
Suuremmalle alalle asennettavien aurinkosähköpaneelien ja aurinkokeräinten asennusta varten vaaditaan toimenpidelupa. Uudisrakentamisen yhteydessä aurinkoenergiajärjestelmälle haetaan lupa muun rakentamisen luvan haun yhteydessä.
Toimenpidelupahakemukseen on liitettävä mm. aurinkosähköpaneelien sähköntuottolaskelmaeli laskelma, kuinka paljon sähköä järjestelmä tuottaa ja minkä osan siitä rakennuksessa voi hyödyntää. Laskelmaa voidaan käyttää hyväksi energiatodistusta laadittaessa.
Maankäyttö- ja rakennuslain sekä Vesilahden kunnan rakennusjärjestyksen mukaisesti minkäänlaista vajaa ei saa rakentaa ilman lupaa.
Ei tarvitse. Ulkoyksikkö tulee kuitenkin asentaa siten että se ei aiheuta naapurille häiriötä eli melua. Taloyhtiöissä tarvitaan luonnollisesti lupa yhtiöltä.
Öljylämmityksestä luovuttaessa vanhan öljysäiliön poistamisessa tai paikalleen jättämisessä pitää huomioida ympäristöasiat tai hakea lupaa ympärisönsuojelulta.
Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija tarvitaan aina.
Voi, jos koulutus ja osaaminen riittävät. Suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimuksista on säädetty maankäyttö- ja rakennuslaissa ja ne vaihtelevat hankkeen vaativuuden mukaan. Vähäisemmissä hankkeissa ei ole tutkintovaatimusta, mutta osaamista pitää niissäkin löytyä. Ohjeita piirustuksia ja niiden sisältöä koskien löytyy ympäristöministeriön ohjeesta YM3/601/2015 (Ympäristöministeriön ohje rakentamista koskevista suunnitelmista ja selvityksistä).
Toimivallan puuttuessa kunnan rakennusvalvonta ei voi asiaan puuttua. Asia kuuluu naapuruussuhteista säädetyn lain soveltamisalaan ja on näin ollen siviiliriita-asia, joka ratkotaan viime kädessä käräjäoikeudessa.
Valitettavasti rakennusvalvonta ei tarjoa sellaista palvelua koska se ei kuulu rakennusvalvontaviranomaisen lakisääteisiin tehtäviin ja ei onnistu ilman rakennuksen tutkimista ja mahdollisesti rakenteiden purkamista. Rakennusvalvontaviranomaisella ei ole resursseja tai välineitä edellä mainittuihin toimenpiteisiin. Rakennusten kunnossapito on rakennusten omistajan vastuulla, jolloin asia pitää tutkia ja korjata omistajan toimesta. Mikäli kyseessä on taloyhtiö, joka ei osakkaan pyynnöstä ryhdy toimenpiteisiin, asiasta voi olla yhteydessä terveydensuojeluviranomaiseen.
Rakennusvalvonta tarkastelee vanhentuneita hankkeita aina tapauskohtaisesti. Jos luvan voimassaolon päättymisestä on kulunut alle vuosi, loppukatselmus on yleensä mahdollista suorittaa. Jos käyttöönottokatselmus on pidetty ja kaikki rakentamista koskevat asiakirjat ovat kunnossa, on loppukatselmuksen pitäminen mahdollista aiemminkin rauenneista luvista, joista on kulunut maksimissaan 5v, mutta näistä veloitetaan taksan mukainen lisämaksu.