Rakentamislaissa on säädetty rakentamisen luvanvaraisuuden ja luvan edellytysten lisäksi lupahakemuksen asiakirjoista, suunnittelijoiden kelpoisuudesta, rakennustyön suorittamisesta ja rakennushankkeen vastuuhenkilöistä. Lupaprosessilla pyritään varmistamaan lain vaatimusten täyttyminen, rakentamisen laatu ja turvallisuus sekä ympäristöön sopeutuminen.
Rakentamista ja muita toimenpiteitä koskevat luvat haetaan rakennusvalvonnasta. Kaikki luvat haetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta.
Tältä sivulta löydät tietoa eri lupatyypeistä ja luvanvaraisista hankkeista sekä lupaprosessin vaiheista.
Lupien ja ilmoitusten käsittelystä peritään voimassa olevan taksan mukainen maksu.
Lupatyypit
Rakentamislupa
Rakentamislupa
Yleisimpiä rakennuskohteita ja toimenpiteitä, joihin tarvitaan rakentamislupa:
- Asuinrakennuksen tai vapaa ajan asuinrakennuksen rakentaminen koosta riippumatta
- Muun rakennuksen rakentaminen, kun rakennuksen koko on vähintään 30 m2
- Katoksen rakentaminen, kun katoksen koko on vähintään 50 m2
- Maalämpökaivon rakentaminen
- Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai uusiminen
- Rakennuksen laajentaminen tai kerrosalan lisääminen
- Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttaminen
- Rakennuksen julkisivun tai katon muutos
- Katoksen liittäminen rakennukseen
- Rakennuksen korjaus- ja muutostyö, joka vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen tai kantaviin rakenteisiin
Tarkempaa tietoa luvanvaraisuudesta ja ohjeita luvanvaraisuudesta vapautettuihin hankkeisiin löydät rakentamislakia käsittelevältä sivulta.
Maisematyölupa
Maisematyölupa
Maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön ja puiden kaatamiseen tarvitaan maisematyölupa:
- asemakaava-alueella
- ranta-asemakaava-alueella, jos kaavassa määrätään alueelle maisematyöluvasta tai toimenpidekiellosta
- yleiskaava-alueella, jos kaavassa määrätään alueelle maisematyöluvasta tai toimenpidekiellosta
- alueella, jolla on voimassa alueidenkäyttölain 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jolle yleiskaavan laatimista tai muuttamista varten on niin määrätty.
Lupaa ei tarvita yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten taikka myönnetyn rakentamisluvan mukaisten töiden suorittamiseen eikä vaikutuksiltaan vähäisiin toimenpiteisiin.
Purkamislupa ja -ilmoitus
Purkamislupa ja -ilmoitus
Rakennuksen purkamiseen tarvitaan purkamislupa:
- asemakaava-alueella
- yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään
- alueella, jolla on voimassa alueidenkäyttölain 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi.
Lupaa ei tarvita talousrakennuksen tai muun vähäisen rakennuksen purkamiseen, ellei rakennus ole historiallisesti merkittävä tai rakennustaiteellisesti arvokas tai tällaisen kokonaisuuden osa.
Jos purkamiseen ei tarvita lupaa, purkamisesta on tehtävä purkamisilmoitus.
Poikkeamislupa
Poikkeamislupa
Poikkeamislupa tarvitaan vähäistä suurempaan poikkeamiseen alueidenkäyttölaissa tai rakentamislaissa säädetystä tai niiden nojalla annetusta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta.
Poikkeamiseen on oltava erityinen syy ja sen tulee täyttää laissa säädetyt edellytykset. Harkintavalta poikkeamisluvan myöntämisestä on kunnalla.
Yleisimpiä poikkeamisia, joihin tarvitaan poikkeamislupa:
- Kaavamääräyksestä tai rakentamistapaohjeesta poikkeaminen
- Rakennusoikeuden ylittäminen
- Rakennusjärjestyksen määräyksestä poikkeaminen
- Rakentaminen ranta-alueelle, jossa ei ole asemakaavaa tai ohjaavaa yleiskaavaa
- Vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muutos vakituiseksi asunnoksi
Vähäiseen poikkeamiseen on mahdollista myöntää lupa rakentamisluvan yhteydessä. Rakennushankkeessa, johon ei tarvita rakentamislupaa, myös vähäiseen poikkeamiseen tarvitaan poikkeamislupa.
Lupaprosessi
Ennakkoneuvonta
Ennakkoneuvonta
Rakennusvalvonnasta saat ohjausta ja neuvontaa tarvittavista luvista ja niiden hakemisesta. Ota hyvissä ajoin meihin yhteyttä, kun suunnittelet rakennushankkeeseen ryhtymistä.
Suunnitelmia voi esittää jo luonnosvaiheessa ja pyytää niihin rakennusvalvonnasta kommentteja. Ennakkoneuvonnan avulla mahdolliset muutostarpeet myöhemmin lupaa hakiessa vähenevät, jolloin yleensä suunnittelun kustannukset vähenevät ja luvan käsittely on sujuvampaa.
Ennakkoneuvontaa varten voit ottaa yhteyttä sähköpostilla tai perustamalla hankkeen jo valmiiksi Lupapisteeseen, jonka kautta voi ennen hakemuksen tekemistä kysyä myös neuvoa.
Luvan hakeminen
Luvan hakeminen
Lupahakemukseen tulee kirjata kaikki pyydetyt tiedot ja liittää tarvittavat liitteet ennen sen jättämistä käsittelyyn. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa auttaa lupahakemuksen täyttämisessä.
Lupahakemukseen tarvittavat liitteet vaihtelevat lupatyypin ja hankkeen ominaisuuksien mukaan. Yleisimmät tarvittavat liitteet on kuvattu eri lupia koskevilla sivuilla. Lisäksi Lupapiste listaa hakemukselle hankkeen mukaan vaadittavia liitteitä.
Hakemuksen huolellinen täyttäminen ja liitteiden oikeellisuus nopeuttaa hakemuksen käsittelyä.
Hakemuksen käsittely
Hakemuksen käsittely
Hakemuksen jättämisen jälkeen rakennusvalvonta käy läpi hakemuksen ja tarkistaa siinä olevat tiedot ja liitteet. Lupapisteen viestien kautta käydään keskustelua osapuolten kanssa ja pyydetään tarvittaessa täydennyksiä hakemukseen ja liitteisiin.
Tarvittaessa lupahakemukseen pyydetään lausuntoja eri viranomaisilta ja tahoilta, joita ovat esimerkiksi kaavoitus, ympäristönsuojelu, paloviranomainen, museoviranomainen ja ELY-keskus. Lausunnoissa kestää lausunnon antavasta tahosta riippuen 2-6 viikkoa.
Hakemukset käsitellään pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. Kun hakemuksella on kaikki tarvittavat tiedot, jotka mahdollistavat sen käsittelyn, se siirtyy päätöksentekoon.
Päätöksenteko
Päätöksenteko
Rakentamisluvan, maisematyöluvan ja purkamisluvan päätöksen tekee rakennustarkastaja. Päätös julkaistaan Lupapisteessä päätöksenteon jälkeen.
Poikkeamisluvan päätöksen tekee rakennus- ja ympäristölautakunta. Hakemus valmistellaan rakennusvalvonnassa käsiteltäväksi rakennus- ja ympäristölautakunnan kokoukseen, joita on pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Päätös julkaistaan Lupapisteessä päätöksenteon jälkeen, kun kokouksen pöytäkirja on tarkastettu.
Päätökset julkaistaan lisäksi julkisella kuulutuksella (maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset luvat julkipanolla).
Muutoksenhaku
Muutoksenhaku
Rakennustarkastajan lupapäätösten oikaisuvaatimusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaantipäivästä. (maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa luvissa 14 päivää). Tiedoksisaantiajaksi lasketaan 7 päivää päätöksen julkaisemisesta (maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa luvissa julkipanosta 1 päivä). Oikaisuvaatimus osoitetaan rakennus- ja ympäristölautakunnalle.
Rakennus- ja ympäristölautakunnan lupapäätösten valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaantipäivästä. Tiedoksisaantiajaksi lasketaan 7 päivää päätöksen julkaisemisesta.(maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa luvissa julkipanosta 1 päivä) Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.
Päätöksen viimeinen muutoksenhakupäivä on merkitty päätökseen. Lupa on lainvoimainen, kun muutoksenhakuaika on kulunut eikä muutosta ole haettu tai se on jätetty tutkimatta tai hylätty.